joi, 25 februarie 2016

Termeni specifici

                                         Termeni specifici

Ce este ocupatia ?
 O sa va spun eu ce este.Ocupatia este activitatea pe care o desfasoara o persoana intr-o unitate economico-sociala, aducatoare de venit si care sonstitue pntru aceasta sursa de existenta.Ocupatia poate fi exprimata prin functia sau meseria exercitata de persoana respectiva.

Ce este functia ?
 Functia este activitatea desfasurata de o persoana intr-o ierahie de conducere sau executie.

Ce este meseria ?
 Meseria reprezinta totalitatea cunostintelor obtinute in timpul scolii sau practicii;acestea îi permit celui care le poseda sa execute anumite operatii de transformare sau prelucare a materiei prime si a semifabricatelor sau sa pastreze anumite servicii.

Ce este profesia ?
 Profesia este calificarea obtinuta prin studii, iar ocupatia este cea exercitata efectiv la locul de munca.
De exemplu, persoana care esre de profesie matematician poate avea ocupatia de profesor de matematica, cercetator stiinntific sau statician. Spre deosebire de profesie, care implica un nivel superior de pregatire, meseria presupune abilitati si deprinderi specifice.
 Unitatile economico-sociale sunt grupate pe mai multe domenii, de regula, intr-un domeniu desfasuradu-se activitati cu specific asemanator.
  Pregatirea necesara exercitati unei profesii este dobandita prin diverse forme de scolarizare: invatamant profesional si de ucenici, invatamant liceal, postliceal si de maistri, invatamant superior. Pregtirea se face pe famili ocupationale.

Ce este familia ocupationala ?
 Familia ocupationala reprizinta un grup de meserii, intrudite sau nu intre ele , practicate în aceleasi domeniu economic, pentru care pregatirea profesionala generala este comuna.
Pregatirea profesionala a oamenilor trebuie sa le permita acestora adaptarea la dinamica tehnologica si sociala si sa conduca la cresterea mobilitati si a flexibilitatii fortei de munca. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu