joi, 25 februarie 2016

Termeni specifici

                                         Termeni specifici

Ce este ocupatia ?
 O sa va spun eu ce este.Ocupatia este activitatea pe care o desfasoara o persoana intr-o unitate economico-sociala, aducatoare de venit si care sonstitue pntru aceasta sursa de existenta.Ocupatia poate fi exprimata prin functia sau meseria exercitata de persoana respectiva.

Ce este functia ?
 Functia este activitatea desfasurata de o persoana intr-o ierahie de conducere sau executie.

Ce este meseria ?
 Meseria reprezinta totalitatea cunostintelor obtinute in timpul scolii sau practicii;acestea îi permit celui care le poseda sa execute anumite operatii de transformare sau prelucare a materiei prime si a semifabricatelor sau sa pastreze anumite servicii.

Ce este profesia ?
 Profesia este calificarea obtinuta prin studii, iar ocupatia este cea exercitata efectiv la locul de munca.
De exemplu, persoana care esre de profesie matematician poate avea ocupatia de profesor de matematica, cercetator stiinntific sau statician. Spre deosebire de profesie, care implica un nivel superior de pregatire, meseria presupune abilitati si deprinderi specifice.
 Unitatile economico-sociale sunt grupate pe mai multe domenii, de regula, intr-un domeniu desfasuradu-se activitati cu specific asemanator.
  Pregatirea necesara exercitati unei profesii este dobandita prin diverse forme de scolarizare: invatamant profesional si de ucenici, invatamant liceal, postliceal si de maistri, invatamant superior. Pregtirea se face pe famili ocupationale.

Ce este familia ocupationala ?
 Familia ocupationala reprizinta un grup de meserii, intrudite sau nu intre ele , practicate în aceleasi domeniu economic, pentru care pregatirea profesionala generala este comuna.
Pregatirea profesionala a oamenilor trebuie sa le permita acestora adaptarea la dinamica tehnologica si sociala si sa conduca la cresterea mobilitati si a flexibilitatii fortei de munca. 

joi, 18 februarie 2016

Domenii profesionare

Diferențierea între ocupație și profesie constă în diferența dintre ceea ce scrie pe diploma unui absolvent al unei forme de învățământ și activitatea pe care acesta o practică pentru a obține venituri.
a. profesia coincide cu ocupația
profesii / ocupații
inginer informatician / inginer informatician
tehnician dentar / tehnician dentar
electromecanic / electromecanic
b. profesia nu coincide cu ocupația
profesii / ocupații
inginer informatician / director
inginer mecanic / senator
educatoare / secretară
IDevice Icon Profesie/meserie
Profesia este calificarea obținută prin studii.
Ocupația este activitatea utilă, aducătoare de venit defășurată de o persoană.
Ocupația unei persoane poate fi exprimată prin: funcția sau meseria exercitată de acesta.
Domeniu profesional reprezintă o sferă sau un câmp de activitate sau un sector dintr-un domeniu științific sau artistic.
Exemple de domenii profesionale: mecanică, electromecanică, electric, chimie industrială, construcții etc.
IDevice Icon Profesia
Profesia este specialitatea (calificarea) obținută prin studii, complexul de cunoștințe și de deprinderi practice care defrinesc pregătirea cuiva.
Calificarea profesională reprezintă o atestare oficială a faptului că un elev a demonstrat cu succes dobândirea unui set dat de competențe în urma unei perioade de studiu, prin școlarizare sau prin practică.
Competența înseamnă într-un context profesional capacitatea unei persoane de a folosi și combina cunoștințe teoretice, abilități practice și atitudini specifice, pentru a desfășura activități de calitate la locul de muncă.
Alegerea profesiei depinde de: aptitudini, aspirații și cerințele pieței muncii. 
Exemple de profesii: profesor, jurist, medic, economist, conducător auto etc.
IDevice Icon Ocupația
Ocupația este activitatea utilă, aducătoare de venit (în bani sau natură), pe care o desfășoară o persoană în mod obișnuit și care constituie pentru aceasta sursa de existență.
Exemple de ocupații: inginer, senator, secretar de stat, director de spital, bucătar etc. 
IDevice Icon Meseria
Meseria este complexul de cunoștințe obținute prin școlarizare și prin practică, necesare pentru executarea anumitor operații de transformare și prelucrare a obiectelor muncii  sau pentru prestarea anumitor servicii.
Exemple de meserii: strungar,  tinichigiu,  dulgher, stilist, designer,  cofetar etc.
IDevice Icon Funcția
Funcția este activitatea desfășurată de o persoană într-o ierarhie administrativă  (de conducere sau execuție).
Exemple de funcții:  director, președinte  de partid,  comandant de navă etc.